Automatisk sterilcentral på Riget

Rigshospitalet bygger en fuldautomatisk sterilcentral til 500 millioner kroner, der med sine 13.000 kvadratmeter skal forsyne hospitaler i Storkøbenhavn med operationsudstyr og sterile produkter.

Sterilcentralen skal stå klar i 2017, og foruden selve bygningen kommer en stor del til at handle om automation, logistik, højlager og robotter.

De to eneste manuelle processer, fra transportvognene ankommer i modtagelsen til de igen kan sendes ud til operationsstuerne, består af en forbehandling i det urene område, hvor instrumenterne forvaskes, og når instrumenterne lægges i bakker for at gøre dem klar til autoklave-processen.

Når operationsudstyret er blevet steriliseret i autoklaven, bringer en robot instrumenterne til et højlager. Her er der plads til ca. 11.000 enheder i et såkaldt kaotisk lager, hvor en robot plukker varer ud fra de ordrer, hospitalerne sender til centralen.

Sterilcentralens samlede kapacitet svarer til 100.000 indgreb per år. Der vil desuden blive bygget en tilsvarende på Herlev Hospital, og tilsammen vil de kunne forsyne alle hospitalerne i Region Hovedstaden.

Ovenstående indlæg er et uddrag fra artiklen “Rigshospitalet bygger fuldautomatisk sterilcentral til 500 mio. kroner ” i Hospital Drift & Arkitektur nr. 3 2014.

Læs hele artiklen på side 28 her.