Helbredende arkitektur i Kolding

Som afslutning på FSTA’s årskonference 2015 fik 30 deltagere mulighed for at besøge kvalitetsfondsprojektet Sygehus Lillebælt i Kolding, der efter planen skal stå helt færdigt i 2017.

Udbygningen omfatter bl.a. en ny stor hovedindgang, en ny Fælles Akutmodtagelse (FAM) og en ny fem-etagers sengebygning, der placeres ovenpå det eksisterende sygehus.

Arkitekt Finn Sørensen fra Creo Arkitekter, der sammen med schmidt hammer lassen architects har varetaget arkitektrådgivningen, fortalte indledningsvist om de overvejelser, der ligger til grund for udbygningen af Sygehus Lillebælt i Kolding.

Projektchef Kenneth Holm fra Sygehus Lillebælt i Kolding viste deltagerne rundt i de nye bygninger, der alle var lukket af for offentligheden og under opførelse.

Mennesket i centrum
Et af de mærkbare elementer ved arkitekturen er et stort fokus på omgivelserne, der mindsker patientens følelse af at være syg og indlagt. Creo Arkitekter beskriver det selv på denne måde:

”Sygehus Lillebælt trækker de grønne landskabselementer ind som et vigtigt element i den helbredende arkitektur.”

Den helbredende arkitektur blev især tydelig, da de besøgende nåede op på femte sal i den nye sengebygning. Karakteristisk for sengestuen er det store panoramavindue ved siden af sengen med udsigt ud over Kolding By. Enestuerne er indrettet, så patienten har maksimal overblik over sin stue, der er på 20 kvadratmeter med bad og toilet på syv kvadratmeter.

Det er intentionen, at patienten skal have en oplevelse af medindflydelse på sin egen situation i sin egen stue. Derfor etableres der også skydedøre mellem to sengestuer, to steder på hver etage, for at dække et evt. socialt behov for samvær med en medpatient.

Se flere billeder fra besøget på Sygehus Lillebælt i Kolding.