Til nyheder/artikler

Det intelligente hospital
skal have intelligente kameraløsninger

I Region Midtjylland har de god erfaring med at anvende intelligent kameraovervågning. I øjeblikket er de i gang med et nyt pilotprojekt, hvor der anvendes ny teknologi og AI-baserede løsninger, som kan bidrage yderligere til at øge patienttrygheden og effektivisere arbejdsgangene.

Af Merete Irner Bugge

 

”Intelligent kameraovervågning skal være en integreret del af fremtidens hospitaler, da de kan optimere patienttrygheden og spare ressourcer”. Det var et af de vigtige budskaber på FSTA’s Årskonference, hvor Henrik Rasmussen, som er It produktforvalter i Digitalisering Og It i Region Midtjylland, holdt et indlæg om Intelligent kameraovervågning.

 

I Region Midtjylland anvender de kameraløsninger til forebyggelse og tryghedsskabende patientovervågning, som f.eks. er detektering af bevægelser på stuen, hvis patienten går på toilettet, forlader stuen eller hvis patienten falder. De anvender også intelligente kameraløsninger til at effektivisere arbejdsgange, som f.eks. at skabe overblik over de rene og urene senge på sengestuerne og om der skal leveres nye rene senge. Der anvendes udelukkende live-visninger, da man ikke må gemme optagelser i forbindelse med patientovervågning.

Pilotprojekt på Aarhus Universitetshospital

Siden januar 2024 har Region Midtjylland testet en ny Ai-løsning med intelligent kameraovervågning på Aarhus Universitetshospitals afdeling for ældresygdomme. Regionen har i samarbejde med den finske AI-software leverandør Verso Vision og den danske leverandør af løsninger til patientkaldeløsninger, Carecall, testet en ny Ai-systemløsning til falddetektering.

 

Det har fra start været et krav til den nye testløsning, at den kan integrere alle detekteringer i den eksisterende patientkalde-app. Det er en fordel for personalet, at det er en kendt app, de er vandt til at bruge, og hvor de kan modtage alle typer patientkald også de kritiske som f.eks. hjertestop – og det kan opfyldes med den nye testløsning.

På afdelingen for ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor pilotprojektet kører, er der i testperioden 1/1-2024-1/7-2024 registreret syv fald, sammenlignet med samme periode i 2023, hvor der blev registreret 18 fald. Det er en positiv udvikling og understreger behovet for intelligente kameraløsninger i fremtiden.

Tryghed og patientpleje

Nogle af de mange fordele ved den intelligente overvågning er, at man kan observere patienten uden unødige besøg på patientstuen. Om natten kan man f.eks. observere patienten med “Night-vision”, hvor lyset holdes slukket på stuen, og det giver mere ro og tryghed til patienten. Med denne løsning kan man afhjælpe utilsigtede faldulykker og dermed undgå gener for patienten som f.eks. en unødvendig scanning. Med Ai-løsningen kan de således analysere livebillederne og dermed få en mere effektiv overvågning. Det giver øget tryghed til patienten og de pårørende, og hospitalet kan bedre tilpasse arbejdsgange og ressourcer alt efter behov.

 

”Lige pt kan vi detektere bevægelser i sengen, vi kan detektere om patienten er stået ud af sengen, om et toiletbesøg tager for lang tid eller om patienten er faldet – og har patienten f.eks. slået hovedet i faldet. Vi kan således forsøge at forebygge, at patienter kommer til skade eller at konfuse patienter forlader stuen, og som jo også kan få betydning for indlæggelsestiden, så den ikke forlænges unødigt”, forklarer Henrik Rasmussen.

Behov for modning af lovgivning

Det er kun fantasien og lovgivningen, der ifølge Henrik Rasmussen sætter grænser for, hvad vi kan bruge videoovervågning og intelligente kameraløsninger til i hospitalsvæsnet.

Med visionen om det intelligente sygehus i fremtiden, er det derfor vigtigt at lovgivningen modnes og tilpasses den digitale udvikling, men altid med sigte på at tilbyde den mest tryghedsskabende og optimale behandling til gavn for patienterne og deres pårørende.