FSTA’s Årskonference 2024: Her følger et kort resume af Mogens Kornbos præsentation og betragtninger om renovering og modernisering af eksisterende sygehusbyggeri.
Hvordan moderniserer vi eksisterende
sygehusbyggeri på en klog måde
Med mange sygehusbygninger der er over 50 år gamle, står 80% af vores sygehuse i Danmark overfor en tiltrængt renovering og modernisering. I forbindelse med udrulningen af den kommende sundhedsstrukturreform, forventes der at blive afsat 22 mia. kroner til en sundhedsfond til vedligehold og modernisering af de eksisterende sygehusbygninger. Mogens Kornbo belyser her de store renoveringsopgaver, og hvordan man sikrer mere moderne og tidssvarende bygninger hos Center for Ejendomme.
Af Merete Irner Bugge
Alle prognoser viser, at vi bliver ældre, at befolkningstallet er stigende, og det medfører også øget pres på sygehusene med behov for bl.a. flere sengestuer og større kapacitet. I Region Hovedstaden udgjorde det samlede sygehusbyggeri ca. 1.9 mio. m², og det forventes at stige til godt 2.4 mio. m² i 2026 fordelt på dels nye sygehuse og dels tilbygninger til de eksisterende sygehuse.
Hos Region Hovedstaden er ca. 70% af de eksisterende sygehusbygninger fra 1970’erne, og derfor er Center for Ejendomme (CEJ) i gang med en omfattende moderniserings- og renoveringsopgave.
Ifølge Mogens Kornbo er vi i disse år meget fokuserede på de nye supersygehuse, men det er også vigtigt at have fokus på det eksisterende sygehusbyggeri, og se på hvordan vi kan transformere bygningerne til nye funktioner for at dække flere behov samt modernisere de eksisterende sygehusbygninger. Der er ifølge direktøren et kæmpe potentiale i renovering og modernisering af de ”gamle” bygninger – og det er også mere bæredygtigt end at bygge nyt.
Renoveringsprogram: opstart og genstart
I 2019 igangsatte Region Hovedstaden et kæmpe renoveringsprogram og tilstandsvurderede sygehusenes bygningsmæssige og tekniske tilstand.
”Vi gennemførte ca. 500 genopretningsprojekter, som bl.a. var kvalitetsløft af sengestuer og opgradering af tekniske installationer. Vi forenklede den eksisterende IT- infrastruktur og samlede sygehusenes ejendomsdata i et system, hvilket også effektiviserede de driftstekniske arbejdsgange på sygehusene”, forklarer Mogens Kornbo.
Men beregninger viste, at til trods for indsatsen faldt bygningernes tekniske tilstandsgrad fra 1.75 til 2.13 på en skala fra 0-3 i perioden 2018-2023. Pga. økonomiske udfordringer er renoveringsprogrammet stort set pauseret. Nu bliver renoveringsprogrammet revurderet og startet op på ny, og CEJ forventer, at det vil kræve en længerevarende indsats på minimum 10 år og et forventet budget på over 10 mia. kr.
Transformation og kvalitetsløft med omtanke
Hos CEJ har de stort fokus på at transformere de ældre sygehusbygninger og bruge dem til det, de er velegnet til. Desuden er det langt mere bæredygtigt at genbruge bygningens grundkonstruktion, da det giver en signifikant mindre CO₂-belastning sammenlignet med at bygge nyt.
Herlev, Hvidovre, Rigshospitalet Glostrup og Blegdamsvej er alle betonbyggerier, der er over 50 år gamle og udgør knapt 50% af sygehusbygningernes beregnede efterslæb i regionen. Det er meget store entrepriser, der skal planlægges og gennemføres, og det er ifølge Mogens Kornbo en kæmpe opgave, regionen står over for.
”Bygningernes funktion, konstruktion og tekniske installationer skal vurderes og muligvis gentænkes. Skal bygningerne f.eks. huse ”lettere” funktioner, og kan renoveringen gennemføres mens sygehuset er i drift? Der er en række vigtige valg, der skal tages og gerne tidligst muligt i planlægningsfasen”, forklarer han og tilføjer:
”Vi har andre sygehuse, der ikke er betonbyggeri, og de kræver ligeledes en gennemgribende renovering og modernisering. Det er de såkaldte pavillonhospitaler, som er Gentofte, Amager og Bispebjerg Hospital. Her tilrettelægger vi renoveringsopgaven i sekventielle fagfokuserede projekter. Vi tilstandsvurderer f.eks. bygningernes klimaskærm, dvs. ydervægge, vinduer, tage og døre, og vi vurderer behovet for udskiftning og kvalitetsløft til mere energieffektive materialer. Vi tilstandsvurderer ligeledes de tekniske installationer, hvor vi vurderer behovet for teknologiløft og kvalitetssikring til et tidssvarende funktionsniveau”.
Stor prioriteringsopgave – og vi skal i gang nu!
Hos CEJ står de overfor en meget stor prioriteringsopgave. De ældre sygehusbygninger har et stort efterslæb både kvalitetsmæssigt og teknisk. Der opstår f.eks. mange kritiske nedbrud, og det er både dyrt og tidskrævende.
”Det er derfor vigtigt, at vi kommer i gang nu! Vi skal have prioriteret de mange projektideer og renoveringsopgaver. Vi har f.eks. behov for at modernisere patientstuerne og etablere flere ensengs-stuer. Det er vigtigt, at vi skaber så gode og optimale rammer for både patienter, medarbejderne og de pårørende”, fastslår Mogens Kornbo.
I Center for Ejendomme har de valgt at samle alle kompetencer og ressourcer, der vedrører byggeri, drift og logistik, i et ejendomscenter, og ifølge Mogens Kornbo fungerer denne organisering effektivt og udnytter ressourcerne optimalt.
Om Center for Ejendomme
Center for Ejendomme er et centralt kompetencecenter der varetager bygge- og renoveringsopgaver, ejendomsdrift, logistik og grøn omstilling af Region Hovedstadens 80 bygninger herunder regionens sygehuse. De varetager indvendig og udvendig drift og fører tilsyn med regionens hospitaler, virksomheder og centre. CEJ, der blev etableret i 2017 beskæftiger ca. 850 medarbejdere.