Til nyheder/artikler

I flere artikler sætter vi fokus på fremtidens sundhedsvæsen med forskellige indgangsvinkler. Her kan du læse om det arkitektoniske design og hvordan den nye digitale verden er integreret i forhold til at sætte patienten i fokus.

Nyt supersygehus sætter standarden
for fremtidens sygehusbyggeri

Regionshospitalet Gødstrup, der blev indviet i april 2022, udfordrer det traditionelle hospitalsdesign med en ”helende arkitektur”, der inddrager lyset, det omkringliggende landskab, sanselige materialer og kunst. Effektive transportgange, standardiserede sengestuer og nye digitale løsninger sætter ligeledes nye standarder for hospitalsbyggeri til gavn for patienternes helbredelse og trivsel.

Af Merete Irner Bugge

 

Regionshospitalet Gødstrup, der er et af landets største supersygehuse, er et moderne akut-hospital med alle behandlingsfunktioner og dækker det vestlige område af Region Midtjylland. Opførelsen tog ca.10 år fra det første spadestik i september 2012 til første patient rykkede ind i februar 2022. Gødstrup er en sammenlægning af de regionale sygehuse Holstebro og Herning, og rummer 409 senge- og enestuer. De somatiske afdelinger omfatter bl.a. akutmodtagelse med lægevagt og skadestue, operationsafsnit, billeddiagnostik, laboratorier, ambulatorier og en familieklynge med senge og ambulatorier for børn og unge samt fødeafsnit og neonatal-afdeling.

De nye sygehuse skal designes til fremtiden med stadig flere ældre og stadig flere kroniske sygdomme, hvor der er behov for udredninger og individuelt tilpassede behandlinger og forløb.

 

Moderne supersygehus med ”helende arkitektur”

Regionshospitalet Gødstrup er opført ude i landskabet nordvest for Herning. Den omkringliggende natur har spillet en væsentlig rolle i at skabe en ”helende arkitektur”, hvor sigtet med de arkitektoniske rammer er at understøtte patienternes helbredelse og skabe et godt miljø for både personale og pårørende.

”Det er et stort hus for patienter at være i, og som jo ofte er i en sårbar situation. Så derfor var det vigtigt for os at nedbryde de store bygninger i mindre skala og skabe et rart og trygt miljø både i og omkring hospitalet. Vi har arbejdet med en teglbase i tre etager, der tegnes af en central akse i øst-vestgående retning, hvorfra bygningslænger strækker sig ud i landskabet og lader natur og dagslys komme ind imellem bygningerne og helt ind til den centrale akse, der på stueplan udgør hospitalets primære offentlige flow- og foyerområde. Samtidig nedtrapper basens længer i højden og møder på den måde besøgende i en menneskelig skala. Over basen ligger sengeafsnit med god udsigt over landskabet. Den ambulante behandling med blandt andet billeddiagnostik og ambulatorier er placeret i basen, så adgang til behandling er nem for de besøgende”, fortæller Stence Guldager Markedsdirektør, cand.arch. hos Arkitema i Aarhus.

Fra sengestuerne er der udgang til store terrasser og i stueplan til grønne gårdhaver for at skabe et miljø, der virker befordrende på helbredelse og sind.

Kunst og materialer der understøtter helingsproces og fremmer trivsel

Det har været vigtigt at anvende naturlige materialer som tegl, skifer og træ i interiøret på vægge, gulve og inventar. Det store gulv i foyeren er i mørk naturskifer, som har en overflade man ikke umiddelbart forbinder med et klinisk miljø. Desuden er møblerne i venteområderne i træ og polstret med tekstiler.

”Vi vil gerne udfordre det traditionelle hospitalsdesign ved at signalere mere hjemlighed. Vi har også arbejdet ind i et spændende krydsfelt til kunsten, hvor indgangspartier og foyerområder er udsmykket med værker af den anerkendte kunstner, Erik A. Frandsen” tilføjer Stence Guldager.

Logistik og effektiv transport

Regionshospitalet Gødstrup har en klar logistisk opbygning bestående af et hovedstrøg og sidegader. For at optimere logistik og transportgange er der skabt en ”transportring” omkring den centrale midte, med de ”tunge” behandlingsfunktioner som operation og billeddiagnostik, der forbinder de forskellige faglige specialer. Den er effektiv for personalet, så de hurtigt kan bevæge sig rundt.

”Transportringen er også velegnet til patient- og sengetransport, når patienter skal flyttes til et andet behandlingsafsnit. Det kan foregå uforstyrret og værdigt, uden at patienten er nødsaget til at passere besøgende eller fremmede”, uddyber Stence Guldager.

Standardiseret indretning med frihed til patienten

Alle sengestuer, ambulatorier og OP-stuer er som udgangspunkt standardiserede, så hver type rum er ens i udformning, omfang og indretning. Men hospitalet har også variable rumstandarder, som større ”fleksible” sengestuer og ambulatorier til f.eks. mere plejekrævende patienter. Pointen er at have så mange ensartede rum som muligt af hensyn til fleksibilitet, sikkerhed og personalets effektivitet. Hver gang personalet kommer ind på en ny OP-stue, ved de præcist hvordan stuen er indrettet, og hvordan arbejdsgangen er i rummet.

”Vi har arbejdet med støttescenarier, så f.eks. en sengestue er indrettet med korte afstande mellem seng, bad og toilet, så patienten relativt nemt kan bevæge sig rundt ved egen hjælp, også selvom patienten er gangbesværet. Det giver frihed og oplevelse af at have kontrol over eget liv”, forklarer Stence Guldager.

Sætter den digitale standard for patienter og personale

På Gødstrup har man ligeledes implementeret en række teknologiske løsninger både for at skabe mere patienttrivsel, optimere patientbehandlingen og effektivisere personalets arbejdsgange.

Alle sengestuer er udstyret med en tablet ved sengen, hvor patienten kan bestille mad og drikke, rekvirere en tolk, der kan assistere fra afstand eller se en video med genoptræningsforløb uden nødvendigvis at skulle kontakte plejepersonalet. Personalet har egne håndholdte funktionsmobiler med kliniske apps og kaldesystemer, hvorfra der bl.a. kan bestilles medicin eller rent sengetøj og hvor patienten kan kommunikere direkte med sygeplejersken.

Med et velfungerende rørpostsystem kan personalet sende og modtage blodprøver på tværs af etager og afdelinger, og det sparer mange ressourcer. Desuden er hospitalet indrettet med ubemandede sengeautomater og vertikale elevatorer, der transporterer rene og urene senge mellem etagerne.

Den digitale verden er ifølge Stence Guldager også rykket ind på fødestuerne:

”Her har de etableret otte sansefødestuer, der er indrettet med ny teknologi og kan bruges med lyd og levende billeder fra loft til gulv. Ønsker du at føde ved havet eller i skoven, kan man etablere en setting med lyd og billede for at skabe sanseoplevelsen”.

De foreløbige tilbagemeldinger fra både patienter og personale om det moderne supersygehus er i overvejende grad positive. Personalet påpeger dog, at det kan være lidt svært at fastholde en standardiseret indretning i de standardiserede rum i længden, og at de indretter dem lidt mere individuelt efter behov.